LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina a primit primele cadavre ale apărătorilor din Mariupol de la „Azovstal”

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina a primit primele cadavre ale apărătorilor din Mariupol de la „Azovstal”

UPDATE 07.50 Regizorul american David Dodson, apropiat al preşedintelui Zelenski, cu care a realizat trei filme înainte ca acesta să ajungă preşedinte, a acordat un interviu exclusiv pentru ”Adevărul” în care vorbeşte despre actorul şi preşedintele Volodimir Zelenski.

David Dodson şi Volodimir Zelenski s-au întâlnit pentru prima oară la New York în 2008, când lucrau împreună la comedia romantică ”Love in the Big City”. A fost începutul unei colaborări foarte strânse ce s-a concretizat în trei filme în care David Dodson i-a fost regizor şi totodată începutul unei strânse prietenii ce durează de 14 ani.

David Dodson a fost şi regizorul "Me You He She", ultimul film în care a jucat Volodimir Zelenski înainte de a fi ales preşedintele Ucrainei în 2019. Filmul a fost pelicula cu cele mai mari încasări din istorie în Ucraina. Mai trebuie spus că David Dodson a editat de asemenea şi 10 filme ale lui Volodimir Zelenski.

În interviul exclusiv pentru ”Adevărul”, primul acordat unei publicaţii din Europa de Est, David Dodson povesteşte pas cu pas evoluţia lui Volodimir Zelenski de la actor de succes la preşedinte-simbol. David Dodson îi spune ”Vova” lui Volodimir Zelenski, la fel ca ceilalţi prieteni apropiaţi.

Cum l-aţi întâlnit prima oară pe Volodimir Zelenski şi care a fost prima impresie despre el?

L-am întâlnit pe Vova în 2008, la New York. Eram acolo ca să îi editez filmul. Pelicula era o coproducţie ucraineano-rusă. Mi-l amintesc pe Vova ca pe un tip ce părea foarte tânăr şi care în acelaşi timp avea ceva cu totul special. Avea atât de multă viaţă în el şi vitalitate, avea o energie cu care îi umplea pe toţi cei prezenţi într-o cameră cu el.

Cum a fost să lucraţi cu el ca regizor la început?

După ce i-am editat zece filme, i-am fost regizor în trei filme. Primul dintre aceste filme – Eight First Dates – a fost filmat la Moscova. E important de precizat acest lucru pentru că înainte de Revoluţia Demnităţii din Ucraina din 2014 Rusia era cea mai mare piaţă pentru Vova şi compania sa, Kvartal 95. Vova era un foarte iubit star de comedie. Pentru mine ”Eight First Dates” a fost primul film regizat, însă Vova se purta cu mine ca şi cum aş fi fost un câştigător de Oscar. Era foarte generos în ceea ce priveşte încrederea. M-a făcut să simt că are încredere în mine. Mi-a lăsat spaţiul să fac ceea ce doream, fiind în acelaşi timp un partener entuziast. Şi îi voi fi mereu recunoscător pentru asta. A fost o experienţă remarcabilă.

UPDATE 07.48 Tot mai mulţi lideri vest-europeni, în frunte cu Macron şi Scholz, susţin ideea controversată că Rusia „nu trebuie umilită”. Argumentul lor e că o Rusie umilită ar deveni în timp un pericol şi mai mare. „Adevărul” a consultat patru experţi pentru a lămuri această discuţie.

Întrebarea care începe să împartă Europa în două a pornit de la o afirmaţie aparţinându-i preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, care a atras atenţia că o Rusia zdrobită şi umilită ar deveni un pericol şi mai mare pentru Europa.

Afirmaţiile liderului de la Élysée au găsit imediat ecou. Rând pe rând, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz şi premierul Italiei, Mario Draghi, au marşat pe această idee şi au confirmat spusele sale. Pe de altă parte, Ucraina a primit, aşa cum era de aşteptat, cu nervozitate aceste declaraţii, în timp ce SUA, prin vocea preşedintelui Joe Biden s-au mulţumit să precizeze că Ucraina e singura în măsură să decidă dacă şi concesii doreşte să facă, fără a comenta afirmaţiile privind umilirea Rusiei.

„Adevărul” a solicitat câteva opinii din partea unor experţi români care au comentat spusele lui Macron şi au încercat să lămurească dacă şi în ce măsură o Rusie umilită ar putea să constituie o problemă şi mai mare pentru Europa.

Naumescu nu vrea nicio concesie Rusiei

Fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi consul al României la Toronto, profesorul Valentin Naumescu predă la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj şi e unul dintre experţii care cred că Rusiei nu trebuie să I se facă nicio concesie.

„Rusia nu trebuie menajată, e un stat agresor. Ucrainenii singuri sunt în măsură să decidă în ce condiţii vor negocia şi dacă sunt dispuşi să facă vreo concesie. Personal nu cred că Ucraina va ceda din teritoriul său. Pe de altă parte, Rusia trebuie tratată cu fermitate, e nevoie de unitate şi de sancţiuni aplicate, care îşi vor face efectul”, consideră Naumescu.

UPDATE 07.46 Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, condamnă, într-un mesaj pe Twitter, faptul că forţele ruse au distrus al doilea cel mai mare terminal de cereale din Ucraina, la Mykolaiv, afirmând că este un alt atac rusesc cu rachete care contribuie la criza alimentară globală şi că dezinformarea răspândită de Putin devine din ce în ce mai cinică.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat atacul cu rachetă al Federaţiei Ruse, din acest week-end, care a distrus un mare terminal de depozitare a cerealelor în oraşul-port Mykolaiv, din sud.

"O altă lovitură cu rachete ruseşti care contribuie la criza alimentară globală. Forţele ruse au distrus al doilea cel mai mare terminal de cereale din #Ucraina, în Mykolaiv", a spus Borrell într-un tweet luni.

Imaginile de pe reţelele de socializare au arătat că terminalul este cuprins de flăcări. Mykolaiv se află într-o regiune producătoare de cereale din Ucraina, transmite CNN.

Borrell a spus că lovitura este în contradicţie cu promisiunile recente ale preşedintelui rus Vladimir Putin de a oferi o trecere în siguranţă prin Marea Neagră, din porturile ucrainene, pentru transportul comercial. „În lumina unor astfel de rapoarte, dezinformarea răspândită de Putin care deturnează vina devine din ce în ce mai cinică”, a mai scris el pe Twitter.

UPDATE 07.43 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski spune în mesajul adresat poporului că armata rusă încearcă să folosească forţe suplimentare în direcţia Donbasului , dar este a 103-a zi şi Donbasul ucrainean stă în picioare. El mai arată că armata ucraineană face totul pentru apărare şi în direcţiile Zaporojie şi Mykolaiv.

„Eroii noştri îşi păstrează poziţiile în Severodoneţk. Luptele aprige de stradă continuă în oraş. Lysychansk, Slovyansk, Bakhmut, Sviatohirya, Avdiivka, Kurakhove şi alte direcţii ale loviturilor ruseşti sunt cele mai fierbinţi puncte de confruntare astăzi. Armata rusă încearcă să folosească forţe suplimentare în direcţia Donbasului, dar este a 103-a zi - şi Donbasul ucrainean stă în picioare. (..) Facem totul pentru apărare şi în direcţiile Zaporojie şi Mykolaiv. Sunt recunoscător tuturor celor care suportă presiunea puternică a ocupanţilor şi ne apără statul”, a transmis preşedintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski arată că 17.864 de combatanţi au primit premii de stat ale Ucrainei începând cu 24 februarie. „Acest număr demonstrează 100% amploarea eroismului poporului nostru, care a devenit răspunsul la invazia pe scară largă a Rusiei”, afirmă liderul ucrainean, anunţând că luni au fost premiaţi 121 de militari, 32 dintre ei port-mortem.

Preşedintele Ucrainei mai spune că a premiat corespondenţii şi jurnaliştii media care lucrează acum pe câmpul de luptă. „Am înmânat premii şi rudelor celor cărora le-a luat viaţa războiul. 32 de jurnalişti au fost ucişi din 24 februarie”, a spus preşedintele Ucrainei, precizând că nu e vorba doar de jurnalişti ucraineni ci şi de alte naţionalităţi.

UPDATE 05.45 Marina ucraineană a respins flota rusă, ceea ce va uşura deblocarea porturilor - ISW

Marina ucraineană a declarat că a împins flota Rusiei la 100 de km de coasta ucraineană. Blocarea porturilor sudice din Ucraina de către ocupanţii ruşi ar putea fi atenuată din cauza plecării navelor de război ruseşti de pe ţărmurile ucrainene. Acest lucru a fost raportat de Institutul pentru Studii de Război (ISW) în rezumat.

„Marina ucraineană a declarat că a împins flota rusă de la Marea Neagră la mai mult de 100 de km în largul coastei Ucrainei, ceea ce este probabil să uşureze presiunea blocadei ruse asupra porturilor din sudul Ucrainei”, prevăd analiştii.

Institutul s-a referit la rapoartele marinei ucrainene şi ale serviciilor secrete britanice conform cărora marina rusă a fost forţată să-şi schimbe tactica în Marea Neagră şi să se bazeze mai mult pe sistemele de apărare de coastă din Bal şi din Crimeea ocupate, precum şi să-şi sporească apărarea antiaeriană din Insula Şerpilor.

„Împreună, aceste rapoarte sugerează că presiunea navală ucraineană şi rachetele antinavă, inclusiv cele furnizate de Marea Britanie şi de alte naţiuni, ar fi putut forţa gruparea rusă din nord-vestul Mării Negre să se bazeze mai mult pe apărarea de coastă şi aeriană, deoarece au fost îndepărtate de coasta ucraineană”, au spus analiştii.

„Ucraina va încerca probabil să folosească aceste succese pentru a atenua presiunea economică a blocadei ruse asupra porturilor ucrainene şi pentru a căuta sprijin economic suplimentar în Occident, inclusiv prin deschiderea de noi rute pentru ajutorul internaţional către Ucraina”, prevăd experţii ISW.

Anterior, potrivit unui corespondent UNIAN, Rusia este panicată din cauza armelor grele ale Ucrainei şi de aceea sunt şi mai puţine nave în Marea Neagră. La sfârşitul lunii mai, mai multe nave au plecat în zona Crimeei ocupată temporar. Este de remarcat faptul că mai devreme, purtătorul de cuvânt al OVA de la Odesa, Serhiy Bratchuk, a asigurat că Ucraina are încă suficiente rachete pentru a scufunda întreaga flotă a Mării Negre a Federaţiei Ruse.

UPDATE 04.20 Se cunoaşte câte port-rachete de croazieră are Rusia în Marea Neagră

Rusia deţine trei nave port-rachete de croazieră pregătite pentru luptă în Marea Neagră. Un grup de trupe ruseşti în Marea Neagră continuă să ţină pregătite două nave de suprafaţă şi un submarin. Toate sunt purtătoare de rachete de croazieră, potrivit centrului de presă al Comandamentului Operaţional „Sud”.

În plus, potrivit acestora, o navă mare de debarcare a Marinei Ruse este gata de acţiune, a declarat OK "Sud".

UPDATE 03.10 „Nimic condamnabil în participarea copiilor la evenimente de susţinere a operaţiunii speciale”

Maria L'vova-Belova, Avocatul Poporului pentru Copii al Federaţiei Ruse, a declarat că nu vede nimic condamnabil în participarea copiilor la evenimente de susţinere a „operaţiunii speciale”.

UPDATE 02.48 Ucraina a primit primele cadavre ale apărătorilor din Mariupol de la „Azovstal” - AP

Primele cadavre ale militarilor ucraineni care au murit în timpul luptelor pentru Mariupol au fost aduse la Kiev. Zeci de cadavre au fost scoase din ruinele uzinei Azovstal şi duse în Ucraina, unde se efectuează analize ADN pentru identificarea lor. Acest lucru a fost raportat de Associated Press citându-i pe fostul comandant al Regimentului Azov, Maxim Zhorin şi pe purtătoareade cuvânt a regimentului, Anna Golovko.

Potrivit lui Golovko, cele 52 de cadavre transferate ale morţilor sunt din cadrul unor regimente militare.

UPDATE 00.15 Zelensky: Severodoneţk şi Lysichansk sunt oraşe „moarte”

Preşedintele Ucrainei a spus că Forţele Armate ale Ucrainei încă rezistă în lupta pentru Severodoneţk, dar sunt depăşite numeric de trupele ruse. Aşa arată acum Severodnetsk şi Lisichansk.

Persoane din regiunea Cernihiv reţinute pentru colborare cu forţele ruse

Serviciul de Securitate de Stat al Ucrainei reţine 3 persoane acuzate că au colaborat cu ruşii în regiunea Cernihiv. Se presupune că se pregăteau să ajute trupele ruse în cazul unei a doua invazii a regiunii. SSU a găsit în casele lor un arsenal de arme ale forţelor speciale ruse.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990

5 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe